1. Acasa
  2. /
  3. Noutati_Expirate
  4. /
  5. Ai factori de risc pentru osteoporoză? Testează-te GRATUIT.

Ai factori de risc pentru osteoporoză? Testează-te GRATUIT.

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin oase mai puţin dense şi mai puţin puternice decât oasele normale. Interiorul oaselor devine poros datorită pierderii de calciu, procesul fiind pierderea masei osoase. Afectarea rezistenței osoase, duce la un risc crescut de fracturi osoase, chiar şi la traumatisme minore, cum ar fi căderea de la propria înălţime, strănutul sau tusea.

Din păcate, mulţi oameni nu realizează că au osteoporoză până când nu suferă o fractură sau până cand nu efectuează un test screening pentru osteoporoză la recomandarea medicului.

  Ce este necesar să ştim despre osteoproză ?

  1. 1 din 2 femei şi 1 din 8 bărbaţi peste 50 ani vor suferi în viaţă o fractură datorită osteoporozei,
  2. 16 % din femeile în menopauză au osteoporoză a coloanei vertebrale,
  3. 33 % din femeile peste 65 ani vor suferi o fractură a coloanei vertebrale,
  4. 20 % din fracturile de şold sunt fatale. Doar 50 % din persoanele cu fracturi de şold îşi recapătă mobilitatea după vindecare,
  5. prevalenţa osteoporozei creşte proporţional cu vârsta. Femeile peste 80 ani au osteoporoză în proporţie de 70 %.

Osteoporoza este mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Aceasta deoarece femeile posedă mai puţină masă osoasă decât bărbaţii, au speranţa de viaţă mai lungă, consumă mai puţin calciu şi necesită hormonii feminini estrogeni pentru a-şi menţine oasele puternice. Masa osoasă totală atinge un maxim în jurul vârstei de 35 ani. După această vârstă, toţi adulţii încep să piardă masă osoasă. La femei, pe măsura avansării în vârstă, nivelele estrogenilor scad iar riscul osteoporozei creşte. Rata pierderii osoase se accentuează după intrarea în menopauză, odată cu scăderea nivelelor de hormoni estrogeni. Densitatea osoasă scade cu aproximativ 1 % pe an după menopauză la majoritatea femeilor, şi doar cu aproximativ jumătate (0.5 % pe an) la bărbaţii peste 50 ani. Prin urmare femeile sunt expuse riscului de fractură cu aproximativ 10 ani mai devreme decât bărbaţii de aceeaşi vârstă.

Când este necesar testul pentru osteoporoză ?

Testarea densitatii osoase este indicata pentru femeile aflate la menopauză și bărbații de peste 70 de ani, indiferent de factorii de risc, dar poate fi recomandată și mai devreme, dacă există factori de risc.

Spre exemplu, investigația este necesară pentru persoanele cu afecțiuni reumatologice (de ex. poliartrita reumatoidă), renale, hepatice și endocrine sau pentru cele care urmează diferite tratamente medicale sociate cu demineralizare osoasă, cum este tratamentul glucocorticoid sau tratamentul de substituție hormonală. Analiza densitatii osoase este importantă și pentru femeile intrate la menopauză precoce sau în caz de menopauză indusă (chirurgical sau medicamentos).

Cum se testează osteoporoza? De ce este importantă măsurarea densității osoase?

Cantitatea absolută de os se masoară cu ajutorul densităţii minerale osoase, iar testarea se face prin osteodensitometrie.Aceasta este folosită pentru diagnosticarea osteoporozei sau a densității minerale osoase scăzute, pentru estimarea riscului de fractură, la fel cum măsurarea tensiunii arteriale poate prezice riscul pentru accident vascular cerebral.

Un prim test de pre-screening al osteoporozei, este osteodensitometria calcaneană cu ultrasunete (US),o metodă noninvazivă, neiradiantă, rapidă și fără limită de vârstă, cu ajutorul căreia se poate estima densitatea mineral osoasă.

Determinarea densităţii osoase ajută medicul în luarea deciziei dacă o persoană prezintă un risc crescut pentru o fractură și indică necesitatea tratamentului pentru reducerea acestui risc.

Te așteptăm pentru  testare GRATUITA  a riscului de osteoporoză,

marți, miercuri, joi, între orele 11 și 14.

Programează-te acum la tel : 021-2244029, 021-2244073, 021-7963986.

Îngrijirea medicală de care ai nevoie.

Convinge-te singur. Vino să ne cunoști!

Telemonitorizare

0762.251.002

Ambulanța Caraiman

021.9644

TelVerde Persoane Vârstnice

0800.800.063

Toate drepturile rezervate © Complexul Multifuncţional Caraiman 2024

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram