Complexul Multifuncțional Caraiman, prin ”Centrul de Zi Alzheimer și alte boli neurodegenerative”, oferă persoanelor vârstnice diagnosticate cu demență și/sau cu tulburări neurodegenerative (stadiul bolii ușor și moderat) următoarele servicii:
- Consultații și controale la peste 20 specialități medicale;
- Evaluare și psihodiagnostic prin teste validate clinic;
- Activități de reabilitare cognitivă, motorie și de limbaj prin utilizarea unor tehnologii de ultimă generație, bazate pe realitatea virtuală (VR): Khymeia VRRS și BTS Nirvana (două sisteme terapeutice, unice şi inovative, de exerciții interactive cu imersare completă în realitatea virtuală, care se adresează atât copiilor cât și adulților, indiferent de vârstă, persoanelor independente, celor în scaun cu rotile sau celor care folosesc instrumente ajutătoare de mers);
- Evaluare și intervenție psiho-logopedică în recuperarea pacientului cu afecțiuni neurologice post AVC, SLA, sau SM diagnosticați cu afazie, dizartrie și/sau cu tulburare de voce;
- Intervenții non-farmacologice psihosociale precum: terapia prin stimulare cognitivă, logopedie, terapia prin reminiscență, terapia prin artă, terapia prin muzică etc.;
- Kinetoterapie (gimnastică medicală) la recomandarea medicului specialist;
- O masă caldă/zi;
- Transport neasistat (fără personal medical, doar cu infirmieră) de la domiciliu la Centrul de zi și invers;
- Diverse activități de socializare și petrecere a timpului liber- jocuri de societate (șah, table, rummy, cărți de joc), sărbătorirea zilelor onomastice și a zilelor naștere, ieșiri în natură, evenimente culturale, artistice, educație pentru sănătate, promovarea sănătăţii şi a unui stil de viaţă sănătos etc.;
- Psihoeducație. Consiliere (psihologică, psihiatrică, medicală) și psihoterapie adresată îngrijitorilor familiali care au grijă de o persoană dragă cu demență și/sau cu tulburări neurodegenerative.
Program zilnic (de Luni până Vineri):
700- 930- Transportul pacienților de la domiciliu la Centrul de zi.
800-930 - Evaluare și intervenție psiho-logopedică pentru pacienții cu afecțiuni neurologice, post AVC, SLA, sau SM diagnosticați cu afazie, dizartrie și/sau cu tulburare de voce.
0900-1200- Consultații de specialitate.
0930-1145- Terapii de grup cu psiholog (terapii non-farmacologice psihosociale precum: terapie de stimulare cognitivă, terapia prin reminiscență, terapia prin artă, terapia prin muzică etc. ). Alte activități de grup cu psiholog/asistent medical generalist: jocuri de societate (șah, table, rummy, cărți de joc), educație pentru sănătate, promovarea sănătăţii şi a unui stil de viaţă sănătos etc..
0930-1145- Terapii individuale:
- Fizioterapie (conform recomandărilor medicului specialist);
- Kinetoterapie (conform recomandărilor medicului specialist);
- Investigații medicale (conform recomandărilor medicului specialist).
1200-1500- Servirea mesei. Transportul pacienților de la Centrul de Zi la domiciliu.
1300- 1600 (Luni-Joi)- Consultanță psiho-logopedică pentru familia și îngrijitorul pacientului cu Alzheimer/cu boli neurodegenerative despre metode și tehnici de lucru în stimularea și corectarea limbajului pacienților diagnosticați cu afazie sau dizartrie, tulburare de voce (serviciu oferit de un logoped pe bază de programare prealabilă, în limita locurilor disponibile).
1400- 1800 (Luni-Joi)- Psihoeducație. Consiliere (psihologică, psihiatrică, medicală) și psihoterapie pentru familia și îngrijitorul pacientului cu Alzheimer/cu boli neurodegenerative (servicii oferite de: psiholog, psihoterapeut, medic psihiatru, medic specialist pe bază de programare prealabilă, în limita locurilor disponibile ).
- Serviciu gratuit pentru locuitorii Sectorului 1 (persoane diagnosticate cu demență și/sau cu tulburări neurodegenerative, stadiul bolii ușor și moderat).
- Obligatoriu, domiciliul să fie în Sectorul 1 București.